LP-teknik-201005.jpg

Tekniska genombrott i hästvärlden

Pulsmätare, appar och sensorer - kolla in de mest spännande lösningarna inom hästteknologin!

 

I flera år har elitidrottare använt smarta klockor och andra tekniska produkter för att övervaka deras träning och hälsa. Däremot är det sällsynt att se samma metoder på hästarna trots att tekniken redan finns på marknaden. Vi hästmänniskor drivs av att våra hästar ska må optimalt och prestera på toppnivå. Därför har vi sammanställt 5 tekniska lösningar som kan hjälpa dig att uppnå just detta. Dessa produkter erbjuder dagliga hjälpmedel inom både träning, hälsa och i stallet. 

Arioneo inspirerades av hur teknik övervakar människors hälsa vilket ledde till skapandet av deras produkt Orscana. Orscana analyserar hästens hälsa och välbefinnande dygnet runt genom sensorer som mäter temperatur, rörelse och fuktighet. Produkten är designad för att kunna fästas på alla typer av hästtäcken medan datan avläses direkt i en app. Orscana visar även väderleksrapporten och ger dig råd om vilket täcke du bör använda på din häst under dagen. Produkten tål inte vatten och kräver alltså att hästen ska ha ett täcke på sig vilket inte är önskvärt i alla klimat. Däremot har sensorn en batteritid på 6 månader och ger ett spännande perspektiv på hälsoövervakning. 


Pris: €99

teknikarioneo.jpg

HoofStep är en övervakningsapp där du kan följa din häst i realtid dygnet runt via en sensor i pannan som placeras i ett säkert huvudlag gjort av ett bekvämt sporttyg. En AI-modell identifierar hästens beteenden och du ser hur mycket hästen vilar, äter och vad den gör just nu. I appen visas även var hästen är och statistik på bland annat stressnivå, energiåtgång och distans. Batteriet håller i tre veckor och produkten tål ett hårt klimat.

 

HoofStep kan upptäcka subtila tecken på sjukdomar som bland annat fång och kolik. Om beteendet skiljer sig från det normala skickas ett larm direkt till din mobil. Därmed kan du som hästägare snabbt vidta åtgärder. 

 

Produkten används i ett flertal forskningsprojekt som t.ex. Brösarpsprojektet som leds av Ingvar Fredricson. HoofStep har dessutom den största beteendedatabasen i världen. 


Pris: Startkostnad för två hästar 1000 kr därefter abonnemang 250kr/mån

brösarp.JPG

Equisense beskriver sig själva som din digitala ridkamrat. De erbjuder tre produkter till ryttare där alla har syftet att förbättra hästens träning och hälsa. Deras app är helt gratis och innehåller en GPS-funktion som gör det möjligt att spåra och analysera din träning samt får du tillgång till över 300 träningsövningar. 

 

Equisense har dessutom utvecklat en sensor som du sätter fast i sadelgjorden. Sensorn finns i två versioner. Den första versionen, Equisense, registrerar dina träningspass genom att överföra träningsdata i realtid till en app som ger dig en fullständig träningsanalys. Appen föreslår sedan relevanta övningar för att uppnå dina mål. Den andra versionen, Equisense Motion S, innehåller även en elektrodrem som mäter hästens hjärtfrekvens under träningspasset. Detta öppnar ett helt nytt kunskapsfält. 


Pris: Appen är gratis. Equisense €199. Equisense Motion S €399.

teknikequisense.jpg

Polar Equine är pulsmätaren för dig som vill optimera din hästs träning genom att få tillgång till hjärtfrekvensen direkt i en app. Produkten hjälper dig förstå hur du tränar din häst på ett säkert sätt. Du mäter enkelt och noggrant hästens ansträngningsnivåer under träning och övervakar pulsen för vila och återhämtning. Polar Equine finns i fyra versioner, två av dem är specialiserade för travare, en är för ridning och den fjärde versionen mäter hjärtfrekvensen direkt genom att hålla produkten mot hästens päls. 


Pris: Från €149.90 till €249.90

teknikpolarequine.jpg

Låt RideQ hjälpa dig att bli en bättre och mer medveten ryttare. Genom en sensor placerad i hjälmen påminner det ryttaren att korrigera sitsen med hjälp av en vibrationssignal. RideQ är ett unikt verktyg för ryttare som vill förbättra sitsen vilket i sin tur leder till effektivare träning och mindre belastning av hästen. Produkten är enkel att använda, byggd på vetenskap och designad för att användas varje dag. 


Pris: 2975 kr

rideq.jpg