HoofStep v.9

EHV-1 utbrottet i Europa

Just nu pågår det värsta EHV-1 utbrottet i Europa på flera årtionden. Utbrottet rapporterades först från CES Valencia Spring Tour i förra veckan. Sedan dess har FEI ställt in alla internationella tävlingar i Europa till och med den 28 mars för att stoppa smittspridningen. Det är den neurologiska varianten som just nu sprider sig och som även är den mest allvarliga. För tillfället är det otroligt viktigt att alla tar sitt ansvar och isolerar sina hästar om de befunnit sig i drabbade områden. 

Vad är EHV? 

EHV - eqvint herpesvirus - är en smittsam sjukdom som visar sig i tre olika former: luftvägsinfektion, virusabort och neurologisk sjukdom. Sjukdomsförloppet av neurologisk EHV-1 startar ofta med lindriga symtom på luftvägarna som sedan följs av vinglighet och svaghet i bakdelen. Det kan även påverka urinblåsan och tarmen. De mest allvarliga symtomen leder till att hästen inte kan resa på sig. 

 

Det finns inget specifik botemedel mot EHV-1 utan behandling av neurologiska symtom sker genom att lindra besvären. Det görs genom antiinflammatorisk medicin, laxerande medel, tömma urinblåsan och ge dropp till hästen. Med hästar som inte kan stå upp används en hängmatta för att hindra hästen att ligga ner. 

 

EHV-1 är svårt att skydda sig mot eftersom sjukdomen är väldigt smittsam samt att många hästar bär på viruset latent. Däremot är det viktigt att nya hästar i ett stall ställs i karantän och isoleras för att minska risken för smittspridning. I ett utbrott med hög smittspridning som pågår just nu bör man inte delta i träning eller tävling. Det finns ett vaccin mot EHV-1 men det skyddar inte mot den neurologiska varianten. 

Fång - inte bara ett sommarproblem

Många förknippar fång med sommaren men även under vinterhalvåret drabbas många hästar av sjukdomen. Detta beror ofta på grund av kombinationen för lite motion och för näringsrik mat. Under vintern tenderar hästar att röra sig mindre och därmed rubbas hästens dagliga rutiner. Därför är det viktigt att dra ner på kraftfodret i perioder där hästen rör sig mindre. 

 

Trygghet för dig och din häst

HoofStep kan uppmärksamma tidiga och subtila symtom på fång genom att mäta distans, ättid och uppmärksamma beteendeförändringar. Detta gör att även när du inte är i stallet har du koll på din häst dygnet runt i mobilen. Om din häst beter sig avvikande skickas direkt ett larm till dig. Med HoofStep kan du alltså känna dig trygg var du än här!