HoofStep v.3

Lider din häst av magsår utan att du vet om det?

Enligt studier av SLU lider 80% av alla hästar av magsår. Frågor kring magsår återkommer ofta på våra webinarium. Det är en vanlig åkomma som inte alltid visar symtom. Därför bjuder vi in till ett kostnadsfritt webinarium den 28 januari med fokus på hur du upptäcker, behandlar och förebygger magsår. Läs mer här… 

Webinariet gästas av veterinären Ylva Naeve som arbetat mycket med just hästar drabbade av magsår och Priscilla Olsson från HoofStep. Den här gången har vi efter önskemål förlängt webinariet med en 30 minuter lång frågestund!

Anmäl dig här!

 

När: 28 januari 18:30-20:00

Pris: 0 kr

Varför får hästen magsår egentligen?

Magsår kan uppkomma av flera olika orsaker. Det kan till exempel vara från stress eller på grund av för lång tid mellan måltider. I grund och botten beror det på en obalans i slembarriären i magsäcken. Problemet uppstår när det bildas sår i magsäckens slemhinna vilket skapar en överdos av magsyra. Det är därför viktigt att hästen kan tugga under hela dygnet för att stabilisera magsyran. 

 

Vilka symtom ska man vara uppmärksam på gällande magsår?

Symtomen kan vara väldigt olika beroende på häst. Vissa hästar visar knappt att de drabbats medan andra visar tydligt genom, till exempel, att vara känsliga vid beröring kring mage, trött, sämre aptit, koliksymtom, dålig hårrem, tappar vikt samt ovillig att träna. Symtomen bör tas på allvar och vi behöver skapa en miljö där hästen kan dämpa sin magsyra.

 

Hur kan man ta reda på om hästen har magsår själv?

Var uppmärksam på avvikande beteenden som kan vara symtom på magsår hos hästen. Kanske den visar ett eller flera beteenden som väcker frågor? Misstänker du att hästen lider av magsår krävs det en gastroskopi- och tarmundersökning av en veterinär för att ställa en diagnos. Därefter skapas en behandlingsplan av veterinären. Du som hästägare kan hjälpa din häst genom att skapa så bra förutsättningar som möjligt för att hästen ska kunna äta enligt sin medfödda “magsyrekännedom”. Olof Vejmarker, St Hippolyt, som tidigare medverkat i våra webinarium, rekommenderar att göra en grovfoderanalys där sockerhalten inte bör vara över 10%, alltså 100 g/kg foder. 

 

Magsår korrelerar till ättid och tuggtid, därför är HoofStep perfekt att använda för att uppmärksamma hur din häst äter. I appen får du bland annat statistik när på dygnet din häst har ätit och larm när beteendet avviker från det normala. 


På webinariet den 28 januari fördjupar vi oss i ämnet och delar med oss av fler konkreta tips på hur du kan minska risken för magsår och upptäcka tidiga symtom.