brösarpsbackar.jpg

Fång kan botas! Myt eller sanning?

De vanligaste myterna om fång hos hästar 

Hästar som ligger utslagna i smärta, som inte vill gå eller ens stå upp. Med hovar som gör så ont att hästen försöker avlasta smärtan genom att flytta tillbaka sin vikt mot bakbenen. Vi pratar såklart om fång. En mardröm för varje hästägare. Sjukdomen har funnits i över 1000 år, det vill säga redan innan hästen brukades av människan. Trots det är fång en vanlig sjukdom som har förbryllat forskare och veterinärer. Fång är lite av ett mysterium och det finns flera myter om sjukdomen som florerar runt i hästvärlden. Men vilka stämmer egentligen? Är det bara tjocka ponnyer som drabbas?

Innehåll:
 • Vad är fång 

 • Varför utvecklas fång

 • Vanliga symtom på fång

 • Myter om fång

 • Hur undviker jag fång

Först och främst - vad är fång? 

Mellan 7-14% av världens hästar drabbas av fång under deras livstid. Fång är en sjukdom som orsakar stort lidande då det uppstår en inflammation i hovens lamellager. Lamellerna får inte nog med syre och näringsrikt blod vilket i sin tur skadar cellerna. Om inte behandling startar efter första tecken på symtom kommer den känsliga lamellen att dö. Fång kan dessutom skapa permanenta strukturförändring i hästens hov. Efter kolik är fång det vanligaste skälet till avlivning av hästar. 

Varför utvecklas fång? 

Fång kan grupperas i tre huvudkategorier: 

 • Endokrina problem. Överskott av insulin kan skada och försvaga lamellerna vilket kan leda till att de sträcks ut. De flesta fall av fång utvecklas av hormonella och metabola problem, främst insulindysregulering till följd av Equine Metabolic Syndrome (EMS) eller hypofyspars intermedia dysfunktion (PPID).

 • Sepsis/infektion. När en häst blir sjuk kan kan det leda till toxiner i blodomloppet som i sin tur kan leda till inflammation i lamellerna. Det kan t.ex. ske när en häst drabbas av kolik, livmoderinfektioner och diarré. 

 • Belastningsfel. Hästar som lider av en skada i ett ben kommer att belasta det friska benet mer tills det skadade benet läker. Det skapar en onormal belastningscykel som kan störa cirkulationen till lamellerna och i sin tur utvecklas till fång.

Vanliga symtom på fång

Många fånghästar visar mycket subtila tecken på sjukdom. Hästar har nämligen utvecklats för att hålla tecken på skada och sjukdom dåligt synliga för rovdjur som en överlevnadsmekanism. Det betyder att våra tamhästar tenderar att dölja deras tillstånd även för sina ägare. När symtomen däremot är uppenbara betyder det oftast att sjukdomen utvecklats till ett relativt avancerat tillstånd eller är i en akut fas. För att få en bra prognos vill man därför påbörja behandling redan när tecknen fortfarande är subtila. Behandlingen blir därmed även lättare för hästen. Därför är det extremt viktigt att hålla koll på de tidiga symtomen av fång.

De vanligaste symtomen på fång är: (från mest till minst subtila)

 1. Frekvent viktförskjutning. 

 2. Oregelbunden viktförskjutning. 

 3. Lyfter på hoven. 

 4. Undviker hårda ytor. 

 5. Viktfördelning fram-till-bak (eller bak-till-fram). 

 6. Uttryck av smärta i ansiktet. 

 7. Ömhet i hoven.

 8. Ökad andningsfrekvens. 

 9. Svett.

 10. Hovar som är varma vid beröring. 

 11. Hälta.

 12. Motvilligt/vägran att gå eller stå.

Om du tror att din häst har fång, låt hästen vila på en plats med väldigt mjukt underlag. Kontakta veterinär omgående för att få en bekräftad diagnos så att rätt behandling kan sättas igång så fort som möjligt.

brösarpFB.jpg
fång.gif

Myter om fång 

Eftersom fång är en vanlig sjukdom hos hästar finns det även många olika påståenden kring sjukdomen. Vissa av dessa måste adresseras för att hästägare ska undgå missförstånd och kunna ge hästar rätt behandling. Därför är det dags att avmystifiera några av dessa. 

Bara ponnyer kan få fång 

FALSKT: Många tror att endast tjocka ponnyer kan få fång. Det stämmer inte utan fång kan drabba alla hästar!

Fång uppstår endast på våren och hösten

FALSKT: Fång kan uppstå året runt. Däremot är gräset mer näringsrikt i början av våren samt under hösten vilket gör att en häst löper större risk att drabbas.

 

En häst med fång får inte äta gräs

FALSKT: En del fånghästar klarar inte av gräs, men många klarar det genom en försiktig invänjning! Undvik proteinrikt gräs och bete under nattetid då sockerhalterna är högre. Se dessutom till att hästen får regelbunden motion. 

En fånghäst kan aldrig komma tillbaka i träning
FALSKT: En tillfrisknad fånghäst kräver regelbunden motion för att hålla nere vikten, hålla igång cirkulationen och ämnesomsättningen. 

Fång går inte att bota
SANT/FALSKT: Både ja och nej. Fång går att bota men det är en jobbig och lång rehabilitering för hästen. När lamellerna har inflammerats kommer dessa aldrig helt att återhämta sig. Därför är målet att behandla fång förebyggande. Men när fång trots goda förebyggande åtgärder inträffar kan en tidig behandling göra en avgörande skillnad för din häst. Nyckeln till en god prognos är att hålla utkik efter de mest subtila symtomen - vilket HoofStep kan hjälpa dig med!

Hur undviker jag fång? 

 • Tidig upptäckt är bästa chansen att övervinna denna fruktade sjukdom!

 

Lär känna din häst på djupet. Är hästen utåtvänd eller inåtvänd när det gäller smärta? Informera dig själv om din hästs normala beteende och aktivitetsnivå under dagen. Håll ett extra vakande öga när det sker förändringar i hästens dagliga liv, till exempel i kost eller sjukdomar. En bra indikator är mindre rörelse på grund av känsliga hovar. Om hästens aktivitetsnivå sjunker under det normala är det en bra idé att undersöka orsaken. Genom att stoppa subtila symtom i tid kan du undvika att dessa utvecklas till ett allvarligt tillstånd. 

 

Forskare rekommenderar att bästa sättet att hålla din häst fri från fång är att lära sig vad som är normalt för din häst. Hur aktiv den är, hur mycket den äter, hur ofta den vilar, hur ofta den står upp respektive ligger ner och så vidare. På så sätt kan du snabbt upptäcka avvikelser. Men hur lär man känna sin hästs vardag? Jo, genom HoofStep! 

 

Subtila tecken på sjukdom är, ja, subtila. De ska vara svåra att upptäcka för att rovdjuren inte ska märka av det. Lyckligtvis tillåter modern teknik oss att läsa av subtila signaler genom att mäta rörelsefrekvenser utan att vi ständigt måste observera hästen. Istället mäter en sensor hästens beteenden som du kan ha koll på dygnet runt i din mobil. Om ett beteende avviker skickas direkt ett larm till dig!

HoofStep kan upptäcka följande beteendeförändringar som alla kan indikera på fång eller hjälpa dig att övervaka rehabiliteringen under och efter en laminitisk episod: 

 • Avvikelser på framben och bakben, vänster eller höger. 

 • Skiftande i vikt från vänster till höger. 

 • Skiftande i vikt fram och bak. 

 • Förändringar i viktfördelning.

 • Ömhet i hoven. 

 • Hälta.

 • Visar när hästen ligger ner och står upp. 

 • Ändring av ätbeteende.

Även med bra övervakning av hästar med fång krävs veterinärvård. HoofStep kan inte ersätta veterinärinsaster. Var noga med att kontakta din veterinär så snart du märker de första tecknen på fång och använd HoofSteps information som ett komplement till denna vård.

SKAFFA HOOFSTEP! 
 • Om du gillade det här innehållet och är fast besluten att ge din häst bäst möjligheter för ett friskt och välmående liv - då har vi ett fantastiskt erbjudande till dig!

 • Skaffa HoofStep från endast 166 kr* i månaden per häst! 

 • Vi har 30 dagars öppet köp. 

 • Självklart även fri frakt. 

 • Endast ett begränsat antal. Först till kvarn! 

P.S. Du får även vår kommande premiumversion helt utan kostnad som innehåller t.ex. fölövervakning och en tand- och tuggningsfunktion.

*vid köp till två hästar