bakgrund1_edited.jpg

5 vanliga utfodringsfel till häst

Visste du att hästen äter 50% av livet? Åtminstone när hästen levde i det vilda. Därefter fick vi ansvaret för hästens välbefinnande och hästen behövde anpassa sig till de nya förhållandena. Hästens matsmältningssystem är komplicerat och utformat för att behandla små mängder mat men ofta. Däremot gillar vissa hästägare att skämma bort sina hästar. Ibland lite för mycket. Detta kan tyvärr istället missgynna hästen trots att tanken är god. Undvik därför dessa vanliga utfodringsfel för en frisk välmående häst!

Innehåll
 • Hur fungerar hästens ätsystem

 • När uppstår ätproblem

 • Vanliga utfodringsfel

 • Hur du lär dig hästens ätmönster

Hur fungerar hästens ätsystem?

Hästens matsmältningssystem är unikt och mer utsatt för problem än de flesta andra. Det finns dock flera tecken som tidigt kan indikera att något är fel. Om du känner till dessa kan du förhindra onödigt lidande och öka hästens välmående genom att tidigt agera på avvikande beteenden. Ett exempel är ätstörningar som är en viktig indikation på många allvarliga problem med hästen, så som kolik och magsår.

 

Här är några grundläggande fakta om hur hästen äter: 

 • Hästen äter naturligt 40-70% av tiden under olika perioder av dagen. 

 • Saliv utsöndras endast i närvaro av mat genom tuggning och är avgörande för en god matsmältning.

 • Matsmältningssystemet är mycket känsligt för förändringar och är väl anpassat till ett högt fiberinnehåll och kontinuerligt intag av mat. Längre tider med svältande, oregelbundna eller plötsliga förändringar i matintaget kan få allvarliga konsekvenser på hästens välbefinnande. 

 

När uppstår ätproblem?

Flera aspekter av hästens relation till mat påverkar både mentalt och fysiskt. Eftersom hästens metaboliska system är känsligt påverkar alla förändringar i matintaget hästens välbefinnande. Därför är det viktigt att förstå orsakerna till förändring i ätbeteendet hos din häst. 

 

Hästens matsmältningssystem är en komplex grupp av organ som är utformade för det fria betande djuret. På grund av människans begränsningar för tamhästens rörelse och foderval kan problem uppstå. Hästägare som förstår hur matsmältningssystemet fungerar kan därför optimera sin hästs foder för bästa möjliga välmående och därmed även minska antal komplikationer. 

 

Förändring i ätmönster

Tidig indikation på ätförändringar kan förhindra mycket allvarliga problem. I grund och botten kan förändringarna bero på begränsad tillgång på vatten eller mat, hög feber eller förändringar i rutiner så som när stressade situationer inträffar. Det kan även grunda sig i att hästen visar smärta när den äter vilket ofta beror på problem med munnen eller tänderna. Ännu ett skäl till förändring i ätmönster kan vara matsmältningsbesvär. 

 

Icke optimal utfodring

Ätproblem kan även uppstå utan att ätmönstret förändras. Beroende på vädret under året innehåller gräset olika mängder näring. Men det vanligaste problemet är dåliga rutiner som inte lever upp till hästens behov. Det kan till exempel vara att hästen inte får mat tillräckligt ofta, att ätsituationen är stressad eller att hästen inte får rätt foder eller fel mängd foder.

CookieLAM.jpg
vatten.JPG

Vanliga utfodringsfel

 

1. Ger hästen för mycket mat 

Vi gillar att ge våra hästar mycket mat för att vi vill att hästarna ska ha det så bra som möjligt. Men det är lätt att ge lite för mycket. Överfodring kan leda till fetma men även fång. De flesta hästar mår bäst av en enkel diet med bete eller hö och behöver endast tillskott när näringsvärdet sviker i grovfodret. Därför är det bra att testa höet för att veta vilka tillskott som behövs utöver grovfodret. 

2. Ger hästen för lite mat

Att ge för lite foder kan också vara ett problem. Speciellt hos äldre hästar och hårt arbetande hästar. Ibland räcker inte hö eller betesmark. Se därför till att kompensera underskottet av foder genom rätt tillskott. Dock ska den största delen av hästens diet fortfarande bestå av gräs eller hö. Det är ytterst viktigt att fodra rätt mängd då det annars kan leda till sjukdomar som kolik. 

 

3. Dåligt bete

Det är enkelt att tro att ett bete är näringsrikt och fyllt med gräs vid första anblick. Kollar man däremot närmare kan betet bestå av en stor mängd ogräs som inte hästen kan äta. Samt att gräset kan vara av sämre kvalitet än vad det ser ut som. Detta gör att hästen kan få svårt att hitta nog med mat i hagen och tvingas äta dåliga och i värsta fall farliga växter. Se därför till att hagen har tillräckligt med gräs eller stödfodra med grovfoder och rensa bort farliga växter från hagen.

 

4. Ignorerar problem med tänderna 

Tandproblem hos hästar kan leda till många skador som påverkar hästens ätande. Hästen kommer inte kunna äta den mängden som behövs om den inte kan tugga ordentligt eller har ont i munnen på något sätt. Detta är speciellt vanligt hos äldre hästar som kanske har förlorat eller lösa tänder. Dessutom kan vuxna hästar utveckla skarpa och vassa ändar på deras tänder som gör tuggning smärtsamt. Därför är en regelbunden check hos tandläkaren extremt viktig. 

 

5. Inte tillgång till rent vatten eller tillräckligt med vatten

Hästen måste alltid ha tillgång till vatten för att kunna leva ett hälsosamt liv. Om hästen inte dricker kan sjukdomar som kolik uppstå på grund av vätskebrist. Speciellt om de samtidigt har tillgång till mycket hö. På vintern är det viktigt att vattnet inte är fruset och gärna lite varmare då iskallt vatten kan få hästen att inte vilja dricka. Detta ökar dessutom risken för kolik eftersom det är vanligast under vintertid. 

Hur du lär dig hästens ätmönster

Varje häst är annorlunda och kommer därför också att hantera specifika situationer olika. Därför kan du genom att förstå din egna hästs normala beteende kunna få en bild av hur bra din häst mår och om du måste ändra något i hästens liv. Men hur ska du som hästägare kunna veta när din häst äter, rör på sig eller vilar utan att ständigt övervaka din häst? Jo, genom HoofStep som mäter hästens beteende varje minut, timme, dag och vecka. Det gör det möjligt att upptäcka både långsamt föränderliga problem samt mycket akuta förändringar.  Som till exempel: 

 • Ätmönster

 • Kolik och andra magproblem

 • Tand-, mun-, och sväljproblem 

 • Hög feber

 • Hästens stressnivå t.ex. när hästen blir utfryst i hagen.

 • Hästen kan inte äta eller röra på sig. 

 • Hästen kan inte dricka t.ex. p.g.a. dåligt vatten. 

 • Förändring i miljö och rutiner

Genom modern AI-teknik placeras en sensor i hästens panna som mäter hästens beteenden dygnet runt som du kan ha koll på direkt i din mobil. Om något avviker skickas direkt ett larm till dig så att du snabbt kan vidta åtgärder! Detta gör att du alltid kan ha ett extra vakande öga på din häst utan att ständigt behöva observera hästen.

Stat.jpg

I HoofSteps app kan du se hur mycket hästen rör sig, äter, vilar och om den stressar upp sig. Det gör att du kan lära känna din häst på djupet. Därefter kan du göra förbättringar i hästens vardag och följa upp förändringen. Allt för att du ska lära känna din häst - vi ger din häst en röst!

SKAFFA HOOFSTEP! 

Om du gillade det här innehållet och är fast besluten att ge din häst bäst möjligheter för ett friskt och välmående liv - då har vi ett fantastiskt erbjudande till dig! ​Skaffa HoofStep från endast 166 kr per månad och häst vid köp av två. Vi har dessutom 30 dagars öppet köp!

pos-check-dark.png

Övervaka din häst var du än befinner dig

pos-check-dark.png

Direkt larm när något händer

pos-check-dark.png

Enkel och snabb installation

Startkostnad tillkommer. Självklart även fri frakt. Endast ett begränsat antal. Först till kvarn! 

P.S. Du får även vår kommande premiumversion helt utan kostnad som innehåller t.ex. fölövervakning och en tand- och tuggningsfunktion.