5 saker du måste veta om kolik

...och hur du undviker sjukdomen

Kolik drabbar var 10:e häst varje år. 

Den kan orsaka extrem buksmärta som varar från många timmar upp till flera dagar. Och tyvärr är återfallsfrekvensen hög. Men många kolikfall beror på faktorer i vardagen som enkelt kan påverkas!

Vi har sammanfattat de 5 viktigaste punkterna du själv kan förebygga. Dessa bygger på en större rapport baserat på det senaste från veterinärer, beteendeforskare och hästkliniker inriktade på kolik.  

Punkt nr 5 är oerhört viktig, men något väldigt få känner till!

Så vad behöver du ha koll på?

1. Vatten

3 hinkar per dag

En häst behöver i genomsnitt ca 30 liter vatten per dag. Ännu mer om de arbetar och svettas. Se till att hästen alltid har tillgång till fräscht vatten dygnet runt, även i hagen när det är kallt. Under vintern orsakas nämligen många förstoppningar på grund av att hästarna dricker för lite. Det är för att hästarna dricker mindre när det är kallt ute. Se till att vattnet är tempererat och byt gärna vattenkoppen i stallet mot hinkar så att du har bättre kontroll på vätskeintaget.

2. Foder

12 timmar per dag

En häst behöver tugga minst 12 timmar per dag för att magen ska arbeta ordentligt och för att saliven ska kunna bryta ner fodret effektivt. En beteshäst i det vilda ägnar 14 till 18 timmar åt att äta. Ha en balanserad foderstat baserad på grovfoder. Stora mängder kraftfoder ökar risken för kolik.  Introducera alltid nya fodermedel successivt under ett par veckor. Försök efterlikna hästens naturliga behov av att beta, även under kallare årstider. 

 

Men spring nu inte ut till traktorn för att köra ut en hösilagebal! För visst har du sett vad de flesta hästar gör? De står i princip parkerade vid hösilagebalen och rör sig knappt ur fläcken! Tänk ut en smart plan med flera utfodringsställen och gärna vid olika tidpunkter, så att hästarna måste röra sig maximalt. Du kan förbereda med färdigpackade påsar eller hönät i ansluting till matplatserna.

3. Rörelse

8 km per dag

Se till att motionera hästen regelbundet. Utan bete och ofta kortare hagtid rör sig hästarna mindre. Även om du delat upp matställena enligt punkt 2 ovan.  Är det dessutom kallt, blött och blåsigt kan en frusen häst stå och spänna sig, vilket innebär att de spända magmusklerna hämmar mag- och tarmrörelserna.

 

Har du sett hästarna i hagarna en dåligt-väder-dag? Man kanske kör förbi ett gäng som står med nosarna sänkta i en riktning och rumporna mot vädrets makter. När du kör tillbaka,  efter kanske ett ärende att handla hästfoder, står alla hästar exakt likadant. Nu ännu mera sammanbitna och inneslutna. Du kanske själv har lett en häst som går skänkelvikning, eller snarare side-pass, in från hagen? Ordna regn- och vindskydd i hagen och lägg vid behov på ett lämpligt täcke. Sedan behöver hästen röra på sig för att hålla igång systemet. En häst i naturlig frihet rör sig mellan 6-28 km om dagen.

4. Sandjord

Foderhäck eller hagbyte

I norr klagar man över snöskottning och fruset vatten. I söder över tunga lerhagar och i vissa delar, t.ex. Skåne, ofta sandjordar. Om din häst går i hagar med sand eller sandjord – ge grovfoder i foderhäckar för att minska risken för sandkolik. Toppa gärna lite matolja eller majsolja över hästens kraftfoder. Det smörjer tarmen. Även loppfrö och linfrökaka fungerar smörjande och hjälper sandpartiklar att passera. När det första gräset spirar, öka dosen olja och frö. Gräset är som lördagsgodis för barn. Oemotståndligt, men drar med sig sandpartiklar! Vill man inte köpa dyra foderhäckar så kan man enkelt bygga egna. Lastpallar med krage och gärna slowfeednät över är exempel på en enkel lösning.

5. Tänder

Besök tandläkaren

Faktum är att en hästtandläkare, enbart genom att se hästens tandstatus, kan berätta om den har ökad risk för kolik! Har din hästtandläkare någonsin berättat detta för dig? Det vill säga att det finns ett starkt samband mellan din hästs tandhälsa och kolik. Tänk att denna foderkvarn ska fungera friktionsfritt och effektivt 50-60% av dygnet. För att effektivt mala fodret behöver tänderna, tuggrörelsen och bettet vara korrekta. Dels för att fördela fodret, men även för att kunna svälja och föra ner fodret tillsammans med saliv i magsäcken, vilket är viktigt för en effektiv matsmältning. 

En häst tuggar växelvis höger och vänster sida. Kan den inte göra det, dvs byta håll, blir det väldigt svårt. Asymmetri tyder på problem med tänderna eller att tugga i någon riktning. Orsaken kan vara problem med tänderna pga av bl a karies, foderinpackningar, inflammationer eller infektioner. Förutom en mindre effektiv matsmältning och därmed risk för kolik, kan även smärtan skapa stress vilket kan orsaka kolik.

En häst som inte mår bra, kommer generellt att äta mindre eller möjligtvis hetsäta. Den ändrar sin frekvens av tuggande och ättid. Beteendeförändringen i sig kan skapa stress vilket är en drivande faktor för kolik. Och om den äter för snabbt så tuggar den inte effektivt, vilket påverkar hur de får ner saliv och matsmältningen som i sin tur innebär ökad risk för kolik. 

Allt foder i pelletsform, även hästgodis, ökar risken för foderinpackningar. I synnerhet om det ges torrt. Har hästen problem med tänderna kan då foderinpackningar uppstå, vilket betyder att hästen får svårare att tugga och kan uppleva smärta eller obehag. 

 

Om du nu gjort allt i din makt att förebygga kolik enligt ovan, så kan problem med din hästs tänder ändå orsaka kolik. Kolla din hästs tänder regelbundet hos en specialiserad hästtandläkare! Fråga ut noggrant om exakta fynd och potentiella problem. Med HoofSteps lösning kan du mäta hästens ätande, tuggande och se när det blir förändringar som kan äventyra hästens hälsa. Men utöver det får du även hur mycket och långt hästen rör sig, vilar och om den skulle stå fastfrusen i hagen! Om olyckan ändå är framme så får du direkt larm om hästen börjar uppvisa kolikbeteenden.

   

P.S. Denna sammanfattande artikel bygger på en större rapport om det senaste kring kolik, som vi tagit fram i samarbete med veterinärer, hästbeteendeforskare, specialiserad hästtandläkare och kliniker specialiserade på kolik. 

Vill du läsa hela rapporten om kolik, så kan du ladda ner den här!

Nyfiken på vår kolikövervakning?

HoofStep är världens smartaste och smidigaste hälsoövervakning för din häst. Genom modern AI-teknik placeras en sensor i hästens panna som mäter hästens beteenden dygnet runt som du kan ha koll på direkt i din mobil. Om något avviker skickas direkt ett larm till dig så att du snabbt kan vidta åtgärder! Detta gör att du alltid kan ha ett extra vakande öga på din häst utan att ständigt behöva observera hästen. Vill du veta mer? Läs mer här!

Skaffa HoofStep!

Om du gillade det här innehållet och är fast besluten att ge din häst bäst möjligheter för ett friskt och välmående liv - då har vi ett fantastiskt erbjudande till dig! Skaffa HoofStep från endast 166 kr* per häst och månad. Vi har dessutom 30 dagars öppet köp!

pos-check-dark.png

Övervaka din häst var du än befinner dig

pos-check-dark.png

Direkt larm när något händer

pos-check-dark.png

Enkel och snabb installation

Startkostnad tillkommer. Självklart även fri frakt. Endast ett begränsat antal. Först till kvarn! 

P.S. Du får även vår kommande premiumversion helt utan kostnad som innehåller t.ex. fölövervakning och en tand- och tuggningsfunktion.

*vid köp till två hästar