pixabay.jpg

5 bästa tipsen inför tävlingsstarten

Efter flera månaders tävlingsstopp är det nu fritt fram att börja tävla igen i Sverige. Tävlingsstoppet har inneburit en ny vardag för många av våra ryttare runt om i landet vilket även har påverkat hästarnas rutiner. Vad finns det för möjligheter respektive risker med att tävlingssäsongen nu kommer igång? Vi frågade två hoppryttare, Sveland Djurförsäkringar och HoofStep om deras tankar och bästa tips kring tävlingar i coronatider!

Magdalena Regårdh, hoppryttare och tränare.

 

Vad har varit det bästa och sämsta med tävlingsstoppet?

Det bästa med tävlingsstoppet har varit att kunna spendera mer tid hemma. Det har varit väldigt skönt att ha tid att göra saker istället för att hela tiden känna att man ligger ett halvt steg efter. Det har också varit väldigt bra att kunna producera unghästarna i lugn och ro utan någon kvalstress. Utan tävlingar har det istället funnits mycket bra öppna banor att träna på vilket jag tror har varit bra för de yngre hästarna. Samtidigt har det såklart varit jobbigt att inte riktigt veta vad som kommer att hända. Då menar jag inte med hästarna utan med coronaviruset. Man blir illamående av att det är så många som inte klarar sig och oroar sig för att någon närstående ska drabbas. 

Hur har du tränat dina hästar under våren? 

Mina unghästar har tränat på som vanligt, det enda de inte tränat på är att tävla på riktigt. De har tränat hemma, någon har åkt iväg på träning och de har alla fått åka på öppna banor istället för riktig tävling. När vi fick besked om att tävlingarna skulle starta igen i mitten av juni bestämde jag mig för att släppa dem på bete lite tidigare än normalt. De ska få göra en kortare sommarsession i träning och få åka på två-tre riktiga tävlingar innan de får andra halvan av sin sommarsemester. Den äldre hästen som skulle debuterat 1.40 i mars har hållit igång med några bortaträningar och några öppna banor. Mest för att inte vara alltför långt ifrån formen när tävlingarna satte igång igen. 

 

Vilka råd skulle du ge till de som börjar komma ut på tävlingar nu? 

Nu när tävlingarna sätter igång så måste vi alla acceptera att det inte är riktigt som det brukar. Vi måste vara beredda på att förutsättningarna kan ändras snabbt och vara anpassningsbara. Vi måste också komma ihåg att det är skillnad på träning och tävling och att det är okej att vara lite nervös eller ringrostig. Att framför allt unghästarna mår bra av att tävla på en lägre höjd än de tränat på och att man själv kanske behöver ett par rundor för att hitta känslan igen.

Therese Wijkmark, Sveland Djurförsäkringar.

 

Har träningen eller hästhållningen förändrats under månaderna som tävlingssäsongen stått still? 

Vi ser att många tagit det lugnare och ridit mer hemma/ute i skogen samt dragit ner på resande och träning. Vi ser också att många kunnat hålla igång träning som vanligt samt att man nyttjat öppen bana och liknande. Vi såg en kort nedgång av skador i april månad men det har ”normaliserats” i maj och juni. I övrigt ser vi ungefär samma typ av skador och sjukdom som en vanlig vår.

 

Vad finns det för risker och möjligheter med att tävlingarna öppnar upp igen?

Att tävlingar kommer igång är jätteviktigt för hela hästnäringen. Det är också viktigt för alla utövare att få tillgång till sin sport igen. Såklart är vi positiva till att hästar tävlas men på rätt sätt. Eftersom säsongen kom igång sent kan det bli svårt för de som gärna vill kvala till t.ex. SM och andra stora tävlingar. Det ger en ökad risk för att man tävlar för tätt för att hinna med kvaltävlingar. Den största risken tror vi kommer att bli att man tävlar lite för mycket. Lägg därför upp en hållbar långsiktig plan för träning och tävling. Utvärdera ofta och var inte rädd att ändra planen om det inte fungerar. Ta hjälp av din tränare att lägga upp ett varierat och bra program som passar din häst med tanke på ålder och utbildningsståndpunkt. 

Cornelia Georgsson, hoppryttare.

 

Vilka lärdomar kommer du att ta med dig från den här våren?

Jag känner mig mer motiverad än någonsin efter den här långa tävlingspausen. Under månaderna har jag tränat på ett helt nytt sätt, jag har ridit ut i naturen oftare samtidigt som jag haft tid att lägga ner den extra tid på mina unghästar som de behöver. Det har skapat ett lugn hos mig och låtit mig fokusera på att bli bättre för att kunna komma ut starkare efter pausen. Samtidigt som hästarna kunnat fått perioder för återhämtning både fysiskt och psykiskt. Den viktigaste lärdomen jag kommer ta med mig är att våga ta tiden att utveckla mina hästar i ett lugnare tempo istället för att stressa ut på tävlingar. Men även att inte sluta utveckla mig själv bara för att tävlingarna varit inställda, utan att alltid fortsätta utmana sig själv.

 

En bra trend som jag hoppas ska hålla i sig är att det har varit väldigt många ställen som arrangerat öppna banor. Tävlingar på låga höjder brukar ha väldigt få hinder där unghästarna knappt hinner slappna av på banan innan det är slut. Där har de öppna banorna varit otroligt givande då man har kunnat hoppa ordentliga banor där unghästarna verkligen har fått tiden och sprången på sig att slappna av och förstå sin uppgift.

Priscilla Olsson, medgrundare av HoofStep.

Corona har påverkat hästlivet på olika sätt, men vad är egentligen viktigt att ha koll på när det gäller hästen?

Det är viktigt att känna till hur ens häst normala dag ser ut över året och mellan olika säsonger, t.ex. övergången från vinter till vår/sommar, en tid då även tävlingarna tar fart och vinterns förberedande arbete ska visa resultat. Med normal dag avses hur mycket hästen rör sig dagligen (både själv i t.ex. hagen och i sitt arbete), hur länge och ofta den vilar, hur ätmönstret ser ut och var stressnivån ligger när den är lugn respektive “uppjagad”. Allt detta är något vi på HoofStep mäter och följer. 

 

Just övergången från vinter till sommar eller tävlingsäsong är intressant. När det gäller den normala hobbyhästen som går ut på normalstort sommarbete har vi sett följande i vårt data: Under sommarperioden halverar den sin rörelsemängd men fördubblar samtidigt sin ättid. Något att tänka på om man redan har en rund häst som lätt sätter hull.

 

Är det något särskilt man bör uppmärksamma just nu?

Just denna annorlunda vår är det viktigt att ha koll på hur introduktionen av tävlandet sker. Inte minst för de mer orutinerade unga hästarna. Det gäller generellt att trappa upp träningen och ansträngningen successivt för att förebygga skador. En unghäst som dagarna innan lekt våldsamt, rört sig mycket i hagen och samtidigt matchats mot sin tävlingsdebut, kanske redan är något trött vid tävlingsstart, även mentalt. Att dessutom komma till en ny miljö kan leda till en stressad häst som i sin tur ökar risken för skador. Därför är det viktigt att ha koll på hästens dagliga rytm för att veta när hästen behöver återhämtning och i vilken form hästen har på tävlingsdagen.

App-Case-Fadista-träning-stress-no-eat-m

Ett exempel på hur en unghäst Champ reagerade första gången ute på ett meeting. Normalt äter Champ halva dygnet och är avspänd i sin hemmamiljö vilket var fallet även dagen innan, en torsdag, han reste iväg. Under meetinget fick Champ samma förutsättningar att beta och vila som hemma, men de efterföljande dygnen visade en stor förändring i hans beteende. Champ var orolig, stresspåslaget steg långt över den vanliga nivån och han åt mindre än hälften av det normala. Ridmässigt visade han sig inte vara med på noterna den sista dagen. Med facit i hand valde ägaren att inte följa den ursprunglig planen, att introducera nya utmaningar, utan istället backade hon till befästa övningar och ett fokus på att skapa avspändhet och en positiv upplevelse. Men även äldre erfarna hästar kan vara ur form dagen det gäller. Det kan vara bitande insekter, en incident i hagen eller något annat som stört eller påverkat hästen. Att ha koll på även de övriga 23 timmarna på dygnet gör det lättare att anpassa och lägga upp ridningen. Så att hästen kan ges förutsättningar att prestera optimalt och förbli hållbar länge. 

Så vad ska du tänka på inför tävlingsstarten?

  1. Lägg upp en hållbar långsiktig plan för träning och tävling. 

  2. Tävling är inte samma sak som träning - låt formen komma med tiden.

  3. Våga gå ner en till två klasser både för dig som ryttare och för hästen.

  4. Behåll lugnet och ta dig tiden att träna på detaljer. 

  5. Ha kontroll över hästens normala dag - lär känna din hästs fysiska och mentala rytm med hjälp av HoofStep.

corre-2.jpg
po-o-fa.png
Magdalena Regårdh
Therese Wijkmark
Cornelia Georgsson
Priscilla Olsson

Hur håller jag min häst hållbar och välmående i sommar?

 

Anmäl dig till vårt kommande webinarium den 13 juli! Vi fördjupar oss kring vilka skador, sjukdomar och problem som kan uppstå i sommar. Varför dessa inträffar samt vad du kan göra för att förhindra dem! Svenska Hästtandvården dyker djupare ned i foderfrågor, HoofStep visar på mätbara resultat vid brukning av hästen och Sveland Djurförsäkringar delger statistik kopplat till sommaren. Ange koden GRATIS i kassan så får du webinariet helt utan kostnad!

webinarbanner.png